Posted on

Drága botom

Drága botom szétesett, költök rá egy keveset!

Biztosan Önökkel is előfordult már hogy egy horgászboltban nézelődve vagy éppen a vízparton horgászat közben egy sporttársnál megláttak egy gyönyörű pecabotot, és ez szerelem volt az első látásra. Ebben alapvetően semmi meglepő sincsen, hiszen a mai modern horgászbotok némelyike valóban szemet gyönyörködtetően vékony és karcsú, a napfény csodálatosan csillan meg az exkluzív mintázatú carbon bottesteken és ez az összhatás úgy vonzza a horgászt mint jó bojli a pontyot.
Innentől kezdve az ember képtelen kiverni a fejéből a bot állandóan felsejlő képét, elkezdi felkutatni hol tudná a legjobb áron beszerezni az adott típust, és a történet általában az áhított álombotok megvásárlásával végződik. Az első hónapokban vagy jobb esetben egy-két évben minden tökéletes is, a horgász igyekszik minél több időt szentelni kedvenc hobbijának az új „műszerekkel” és az eredmények jönnek is. Fantasztikus méretű és szépségű halakat fog újdonsült botjaival és ennek megfelelően nagy becsben tartja őket, bevetés után szigorúan tisztítás és irány vissza a bársony tokba. Azonban ahogy telnek a hónapok a horgász észreveszi hogy szeretett botjai már nem a régiek, a varázs lassan elvész, viszont egyre szembetűnőbbé válnak olyan zavaró apróságok mint például a lakkozás bemattulása, a gyantázások repedezései, és ezek tényleg csak az
apróbb esztétikai hibák. De ha ezek az apróbb hibák egyszer fókuszba kerülnek, attól kezdve a horgász nem tudja nem észrevenni minden alkalommal amikor kihúzza botjait a bársony tokokból. Időnként azonban olyan hajmeresztő hiba is előfordul amire az ember álmában sem gondolna: a boton elforog az orsótartó! Mivel ezek a botok általában elég drágák, a horgász a legtöbb esetben megpróbálja megjavíttatni őket, azonban nem egyszerű olyan szakembert és botépítő műhelyt találni ahol megfelelően tudják orvosolni ezeket a problémákat.

A gyűrűlábakon jól látszik a gyári gyanta repedezése, valamint az is, hogy a bottest felső részén a gyári lakkozást a nap teljesen kimattította. Ez tipikus esete annak, amikor a kínai kollégák nem megfelelő minőségű lakkokat és gyantákat használnak pár dollárcent spórolásának reményében. A gyárak által használt lakkok és gyanták a legtöbb esetben nem UV állóak!
Az importőr, vagy márkatulajdonos a termék megrendelésekor valószínüleg nem is tudta, hogy hogy a botján felhasznált segédanyagok ilyen silány minőségüek, hiszen ez csak a használat során derül ki.
Ami a cikk írására inspirált az mégsem ez volt, hanem a megforgó orsótartó, pontosabban annak a gyárban felszerelt elképesztő módja.

A megfáradt Fuji orsótartó lebontása után a fenti kép tárult elém. Megdöbbentő volt számomra, hogy összepréselt kartonpapírt használtak erre a célra, amit silány minőségű ragasztóval ragasztottak fel és azt sem egyenletesen. A rétegekben málló kartonpapír nem itta át a silány ragsztót és nem tudott egy egységet képezni a bottal és az orsótartóval együtt. Bár mi személy szerint védjük a környezetet és támogatjuk az újra hasznosított papírok használatát, mégis úgy gondoljuk. hogy ezeknek az anyagoknak semmi keresnivalója a modern, minőségi horgászbot készítésben.

Ezen a képen jól látszik, hogy a kartonpapír alátét jókora felületen hozá sem ért a bottesthez. Mindezeken a dolgokon talán meg sem lepődnék, ha csak pár ezer forintos botról beszélnénk, de ez kimondottan drága bot volt.
Nem várom el egy tucatbotnál, hogy ugyanolyan anyagokat használjanak, mint mi a kézzel épített bototkhoz, de azért talán ezt mégsem.

Előkészítettük a bottestet az orsótartó ismételt felszerelésére.

A rossz gyűrűket is lebontottuk és előkészítettük az új felszerelésére.

Felszereltük az orsótartót, már csak abban különbözik az eredetitől, hogy most nem forog körbe és rendeltetésszerűen használható. A javítási munkák láthatatlanok.

Felkerült a gyűrű is a helyére. Nem olyan mint az eredeti, hanem sokkal szebb munka.
Azt hiszem hogy a képek tökéletesen szemléltetik miért is lett happy-end ennek a felújításnak a vége. Ezek a botok egy jól felszerelt szakműhelyben elvégzett alapos újjáépítés során nyerték el azt az állapotukat, amikor végre olyanok lettek amilyennek akkor kellett volna lenniük mikor tulajdonosuk megvásárolta őket. A kiváló minőségű, valóban horgászbot gyártására alkalmas anyagok felhasználásával ezeket a pecákat még több évig probléma nélkül lehet majd használni.
Számos különböző típusu és márkájú bot felújításánál és átépítésénél tapasztaltuk hogy maga a botok anyaga és a blankok igen jó minőségben készülnek, ám a rájuk kerülő segédanyagok és a munka kivitelezése rendkívül gyatra.

Félreértés ne essék, az európai és amerikai botépítő cégek és műhelyek is nagyrészt kínából vásárolják a különböző bottesteket mert ott is képesek High-Tech minőséget előállítani. Azonban a műhelyek keze alól kikerülő munkák minőségét nem lehet egy lapon említeni a távol-keleti gyárakban dolgozó, agyonhajtott és kizsákmányolt munkások által futószalagon gyártott botok kidolgozásával.

Írta: Antal István