Posted on

Szikrai Csukák 1.

2010. szeptember 25. szombat: Egész héten száz ágra sütött a nap és így volt ez a mai napon is. Az elmúlt hetekben fogott sok-sok csuka most arra ösztökélt bennünket, hogy egy másik vízen is kipróbáljuk pergető tudásunkat. Így esett a választás a Tisza másik mesésen szép holtágára, a Szikrai-holt Tiszára. A múltkori időjárás mázli faktorunk továbbra is velünk maradt. Délután 2 órakor, gyönyörű napsütés 24-25 fokos melegben érkeztünk meg a Ho-Hó Klub saját, bárki számára (Ho-Hó Klub tagoknak) ingyenesen használható csónakjához. A csónak száraz volt belülről, a víz pedig egybefüggő mező a Luca örömtől. Szerencsére ez csak a strand területére volt jellemző, mert ahogy átvágtuk magunkat ezen az 50-70 méternyi öröm mezőn ott már nagyon szép tiszta víz várt bennünket. Innen tovább motoroztunk kb.100m és ott lekaróztunk. Az első 10-15 dobásunk elbizonytalanított bennünket, nem ehhez szoktunk az elmúlt alkalmakkor. Akkor hol lehetnek a csukák, ha ennyi dobás alatt egy sem akadt a horogra, de meg tört az üresség és Zsolti ki is fogta az elsőt, egy 41 cm-est fél vízről, wobblerrel (Chervy). Pedig a bedőlt fák mellé dobáltunk és nem onnan jöttek elő, hanem majdnem a csónak alól illetve a csónakkal egy vonalban lévő irányból. Ekkor csalit cseréltem (Mepps Syclops 2) és én is ugyan ezt az irányt dobáltam meg így fogtam meg én is az elsőmet egy 37cm-est. Utána gyorsan fogtunk még egy-egy 41 és 45cm közötti darabot aztán megint csend.
2:2 az állás.

Tovább csorogtunk és folyamatosan dobáltuk a bedőlt fák közti öblöket. Jellemzően 5-10 méterre a fáktól raboltak rá a csalikra.

Volt olyan mohó csuka aminek még a szájában volt a kis hal és mégis rárabolt a Mepps-emre.

Nagyon erős szél volt szerencsére meleg szél így nem fáztunk. A dél-keleti szél folyamatosan a baloldalra sodort bennünket, így mutatta meg nekünk a természet, hogy a halak általában ott tartózkodnak, amerre a szél fújja őket. Innen a baloldalról szedtük ki a legtöbb csukát. Azért próbálkoztunk a jobb oldallal is. Az egyik alkalommal, ahogy csorogtunk át be volt dobva Zsolti műcsalija én meg adtam a motornak egy 5-ös fokozatú gázfröccsöt, abban a pillanatban, oda vágott neki egy szép példány. Láttuk a boton, hallottuk a féken, hogy ez a mai nap legszebbje lesz, mivel az eddigi csukák meg sem szólaltatták a féket. Gyors motor leállítás, de hiába leverte magát a horogról.

Ugyan abba az irányba dobtunk egy párat, de már nem bírtuk horogra csalni a fenevadat.
Délután 5-re 6:6 lett az állás. Fél 6 fele már csendesedett a szél, a nap is kezdett lemenni a csukák pedig elkezdtek mohóbbak lenni. Annyira voltak mohók, hogy minden második dobásra akadt a horogra egy csuka.

Ekkor jött nekem is egy szép példány, de az is a csónak mellett leakadt mielőtt meg szákolhattam volna, de azért sikerült még 3 db 42-45cm-est fognom, Zsoltinak pedig még 6 db-ot. 7 órára már szinte semmit nem láttunk, így abba hagytuk a horgászatot és kikötöttünk.
Végén az állás csónakba emelve 12:9 Zsolt javára, 4 db pedig elment.

Felszerelés :

Bot : ABSF Hand Made 40g / 270cm,
Balzer Natural Power IM-10, 10-40g/270cm
Orsó : Dragon Mirage 930 FD,
Shimano Saragosa 4000F
Zsinór : Fireline 0,17mm / 10,2kg,
Power Pro 0,23mm / 15kg

További eredményes botgörbülést minden egyes sporttársnak.

Gábris Kornél
Ho-Hó Horgászcentrum
Kecskemét