Posted on

Kövesek a Tiszán

Az utóbbi években viszonylag elég sűrűn tudtunk eljárni a füredi élő Tiszára! Legfőképp a téli időszakban mentünk, amikor a Kecskeméthez közeli állóvizek (Szikra, Alpár) befagytak és a horgászösztöntől és a szenvedélytől hajtva pecáznunk kellet. Nem maradt más, mint a folyóvíz. A Tisza ezen szakaszában az volt a legvonzóbb, hogy mindig adott halat. Még a legelső pecánk alkalmával is tudtunk halat fogni, úgy, hogy előtte még sosem horgásztunk folyóvízen. Lehet, hogy csak egy halat adott néha, de legalább volt valami. Addig sosem látott mélységek jelentek meg számunkra. Alaphangon a kikötött csónak végénél 7m a víz mélység, a maximum 21m volt. Holtágakhoz szokott horgásznak ezek nem létező számok, ott már a 4-5 méter is sok.
Évközben megfogadtuk, hogy október végével véget érnek a versenyeink és novembertől csak öröm pecázni fogunk. Végre ott ahol akarunk, és nem ott ahol kell! Így is történt! Október 31- én volt a záró futama a Mohosz Csónakos OB-nak, Kaposváron a Desedán, rá három napra, november 04-én pedig már a füredi Tiszán szeltük a habokat és negyedeltük a halakat!

Mindig csodálom ezt a szakaszt!

Peti barátunkkal, aki szigetszentmiklósi lakos, szerda reggel 6-ra volt megbeszélve a találka a füredi kikötőben, amiből a sűrű tejköd miatt 6 óra 10 perc lett. 🙂
A kikötői büfében vételeztünk egy kis melegítő, beindító folyadékot (kv, Unicum, Pálinka) és irány a csónak.
Gyors pakolás után már el is indultunk a folyón felfelé és kb. úgy 1 km után, súlyt leereszt és megáll.
Nem kellett csalódnunk ma sem az öreg Szőkeségben, mivel 5-10 percen belül horgunkra akadt az első köves.

 

Amiért jöttünk!

 

Aztán jött a következő és a következő és így tovább. A csoda csali ma is az volt, amit
1 hónappal ezelőtt is a tiszai versenyen illetve a Desedán is használtunk, mi általunk Tribike pink mesternek becézett Big Bite Baits. Nem tudni miért, de mind álló, mind folyóvízen kedvelik a süsük. 5 cm-s giliszta és hal kombinációja, gülü szemekkel és bugyi rózsaszínnel felvértezett csali. Viszont valamiért a sücik nagyon kedvelik, illetve kicsit később kiderül, hogy még más is!
Petyusz barátunk nem hitt először benne, de miután 8-6-1- re „vezettünk” vele szemben, így belátta, hogy neki is fel kell tennie ezt a csalit. És érdekes mód pár dobás után neki is jöttek sorra a csíkosak.

Peti második kövese!


A csoda csalik (pink mester és a mini twinyó)

Sőt abban sem hitt, hogy jobban nézz majd ki a képeken a halakkal, ha adunk rá egy áltálunk is használt szuper jó SG Soft shell kabátot.
Komolyabbra fordítva a szót érdekes volt ebben a süllős pecában az, amivel mi még nem nagyon találkoztunk eddig, bár olvasni olvastunk róla, azaz, hogy megvoltak a kajálós és nem kajálós hullámgörbék. Minden órában volt 10-15 perc, amikor folyamatos kapásaink illetve ezen felül halaink voltak, utána pedig 20-30 perc ütésmentes időszak. De amikor beindultak az valami felemelő horgászérzés volt. Folyamatos koppok, lemaradt halak és megfogott halak váltották egymást.

 


Nagyon szépen világítanak a csíkjai.

Maradtunk ezen a helyen még egy darabig, de aztán továbbálltunk, hogy felfedezzünk még több ilyen haltartó helyet.

Így lecsorogtunk a folyón, csodálva a szebbnél szebb részeket, egészen az Aranyosi szigetig.

Útban a sziget felé. Gyönyörű látvány!
A sziget körüli szakaszon elég sokan voltak, így nem tudtunk beállni a megfelelő helyre és szögbe. Ezért megnéztük az 5-ös öblítő bejáratát. Ahogy a közelébe értünk már láttunk is balin rablásokat. A kicsik is meg a nagyok is dolgoztak rendesen.
A kicsik jöttek is szépen az SG Rotex 1-re.

Nagyon kajázzák a Rotex 1-est!

 

2016-os új Rotexek már idén bizonyítottak.

Többen megkérdezték, hogy a kezemben lévő valami, az balin vagy a Savage Gear új 3D Asp utánzata!? „Sajnos” a képen, tényleg hal látható.

Ezután jött a meglepetés. Balin kergetés közben csalit váltottam, hogy nagyobb és pontosabb legyen a dobásom és feltettem az SG Caviar 3-as tigris villantót. A méretéből adódóan pedig
reméltem, hogy nem a csalihal méretű balin vág rá. Aki hiszi, aki nem 2. dobásra nagy ütés, majd kiugrik a vízből. Ekkor feltűnt, hogy a színe nem ezüst, hanem sárgás-arany. Ez nem balin lesz, hanem egy csuka az ellenfél. Örültem is meg rezget is a léc, mivel 0,26mm-es
SG fluoro volt fent, ami ha a csuka éles fogához ér elpattan. Fárasztás közben a csónak mellett már láttam, hogy viszonylag szájszéli az akadás, így nem valószínű a harapás.
Petyusz segített szákolni és üdv a fedélzeten halacska!

Fedélzeti pike!


46 cm-s csuka

Még egy ideig tovább próbálkoztunk az őn kergetéssel, de mivel se kicsi se nagy balin már nem akadt a horgunkra, ezért vissza felszáguldottunk a 6-os öblítőhöz.
Mire odaértünk már délután három óra volt, sötétedésig már csak másfél óránk maradt. Voltak még ott egy páran, de szerencsére nem tudták, hogy hova kell állni és mit és hogyan kell húzni. Mi felraktuk a megszokott csoda csalinkat, Tribikét és pár dobáson belül jöttek is sorra a kövesek és a nemesek.
Azt elfelejtettem a szerelék összeállításából, hogy 12g-os Cheburaskát kellett használnunk,
4-es méretű vékony húsú füles SG Finezze horoggal. Azért a Chebu, mert ilyen súlyú jig-et nem lehet kapni, ilyen kisméretű horoggal. Ekkora fejjel szépen lehetett érezni a meder alakulását, illetve nem tartott egy óráig, hogy leérjen a csali a fenékre, a halakat pedig nem zavarta ez a súlyú fejméret.

Kései kövesek a Savage Zsolt markában!
Ahogy dobáltunk sorra jöttek a koppok és a kövesek.

A mai legszebb (36cm) köves Zsoltinak jutott

Meglepetésünkre nem csak a süsüket érdekelte a felkínált csalink, hanem még egy méreten aluli márnának is felkeltette az étvágyát.

 

Petyusz tiszai vér márnája!

 

 

 

 

Köves szereti Tribikét!

Ahogy dobáltam a süsük adta helyre, egyszer csak éreztem egy nagyobb ütést, majd megindul és úgy húz mint eddig egyik sem. Recseg a fék, hajlik a bot és szépen lüktet a hal a zsinór végén. Pár perc fárasztás után feltűnik a csónak mellett az ellenfél. Egy nem rossz méretű csuka volt.
Még egy kicsit hagytam menni, majd Petyusz megint a segítségemre volt a merítésben. Merítés után kiderült, hogy nem az a gigantikus méretű, mint azt vártuk és aminek látszott a félhomályban, de kinek mi a nagy.

50 cm-s csuki muki.

Tiszából ilyet fogni süllőzés közben!? Nem rossz. És ismételten, mint egész nap megint csak a fluoró volt fenn, de ez a vadállat is úgy fogta meg a csalit, hogy nem tudta elharapni az előkét. Szépen, szájszegélyesen vette szájba.

Ezután sajnos már ránk sötétedett és a kapások is alul maradtak, így visszavonulót kellett fújnunk!
Kikötöttünk, kipakoltunk és irány haza. Előtte még megbeszéltük, ha tudunk, jövünk még idén.

Süllők horgon

Hozzávalók:

SG Finezze 4-18g / 202cm 46967
Okuma Trio White 30 48133
SG Finezze HD4 fonott 0,10mm sárga 47525
100% fluorocarbon 0,26mm 42056
Knot a not kapocs „s” 45174
Karabíner „xs” 45157
Horog SG Finezze 4-es 48821
Merítő „xl” 40884
Matrac 43842

Elkészítés:

Veszünk egy előkészített kiváló minőségű horgászbotot és a kiváló minőségű fonott zsinórral feltekercselt orsót.
A fonott zsinórt befűzzük a horgászbot gyűrűzetébe, majd a zsinór végére felkötjük a knot a not kapcsot az előre ráillesztett karabínerrel.
Ezek elkészülte után belekapcsoljuk a már előre megkötött 60-70 cm hosszú fluoró előkét.
Ha mindezzel készen vagyunk, akkor beleakasztjuk a karabínerbe a felkínálásra szánt jiggel szerelt csalit, majd jó nagy lendítéssel a kívánt vízközegbe juttatjuk.
Ha szerencsénk van, akkor egy ragadozó hal hozza vissza és szükségünk lesz a merítő hálóra illetve halmatracra.

 

Minden Kedves Horgásztársnak Sok Jó Botgörbülést Kívánok!

Gábris Kornél